A család szerepe és hatása a párkapcsolatra és emberi kapcsolatokra

A cikk arról szól, hogy a családban betöltött szerepek milyen hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, különösen a párkapcsolatra. Számos kapcsolati minta figyelhető meg, amelyek gyökere nagyrészt a családból ered. Ezek közé tartoznak a függőségek, kommunikációs gondok, bizalmatlanság, kontroll, alacsony önbecsülés vagy önbizalomhiány, konfliktuskezelés, az összetartozás vagy elválás mintái, valamint az életre való felkészítés. Az ismertetett minták befolyásolhatják a párkapcsolatokat és az emberi kapcsolatainkat is.

“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelhet, aminek gyökere nagy valószínséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függvé válj a partneredtl a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családodban nem volt megfelel a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelen a konfliktusokat, akkor elképzelhet, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agreszszívvá vagy visszahúzódóvá válsz. 

-Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz szinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba. 

-Kontroll: Ha valamelyik szüld állandóan kontrollálta a dolgokat, akkor lehet, hogy nem tudsz bízni a partneredben és folyamatosan ellenrzöd t.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!