A családi minták hatása a párkapcsolatokra: felismerés és változtatás a kulcs

A családi minták és hogyan befolyásolják a párkapcsolatokat

A családi kapcsolatoknak meghatározó szerepe van abban, hogy hogyan alakulnak párkapcsolataink. A családi minták hatással lehetnek a függőségi viszonyokra, a kommunikációra, a bizalmatlanságra, a kontrollra, az önbecsülésre, az önbizalomhiányra, a konfliktuskezelésre és az összetartozásra vagy elválási mintákra. Ezek a minták átörökíthetők és befolyásolhatják jelenlegi kapcsolatainkat is. Ezért fontos felismerni, hogy milyen minták alakultak ki a családban, és hogyan hatnak a jelenlegi párkapcsolatainkra. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy tudatosan változtassunk azokon a mintákon, amelyek nem segítik elő a szeretetteljes és egészséges kapcsolataink kialakulását.

Hungarian description:
A cikk arról szól, hogy hogyan befolyásolják a családi minták a párkapcsolatokat. A függőségi viszonyok, a kommunikáció, a bizalmatlanság, a kontroll, az önbecsülés, az önbizalomhiány, a konfliktuskezelés és az összetartozás vagy elválási minták mind olyan tényezők, amelyeket át lehet örökölni és amelyek befolyásolják jelenlegi kapcsolatainkat is. Fontos felismerni ezeket a mintákat és tudatosan változtatni rajtuk, ha szeretnénk egészséges és boldog párkapcsolatot kialakítani.

 

“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelhet, aminek gyókere nagy valószséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függvé vélj a partneredtl a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családbodban nem volt megfelel a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelen a konfliktusokat, akkor elképzelhet, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agresszszívvá vagy visszahúzódóvá válsz.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!