A Családi Párkapcsolati Minták Hatása a Párkapcsolatunkra

Több mint 200 párkapcsolati mintával találkozhatunk családjainkban. Ezek a minták erősen befolyásolhatják a saját párkapcsolatainkat. A szakértők szerint számos kapcsolati minta ered a családból, és ezek hatással lehetnek a függőségre, a kommunikációra, a bizalmatlanságra, a kontrollra, az önbecsülésre, a konfliktuskezelésre, az összetartásra vagy elválásra, valamint az életre való felkészítésre. Ezért fontos, hogy felismerjük ezeket a mintákat, és megértsük, hogy milyen hatással vannak a párkapcsolatainkra.

“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelhet, aminek gyökere nagy valószínséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függvé válj a partneredtl a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családodban nem volt megfelel a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelen a konfliktusokat, akkor elképzelhet, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agreszszívvá vagy visszahúzódóvá válsz. 

-Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz szinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba. 

-Kontroll: Ha valamelyik szüld állandóan kontrollálta a dolgokat, akkor lehet, hogy nem tudsz bízni a partneredben és folyamatosan ellenrzöd t.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!