A Családi szerepek és a párkapcsolat összefüggései – Kapcsolati minták és hatásaik

A párkapcsolat és a család összefüggéseiről szóló cikk bemutatja, hogy a családban betöltött szerepek mennyire meghatározóak lehetnek más emberi kapcsolatainkban, például a párkapcsolatokban is. A cikk számos kapcsolati mintát tárgyal, amelyek gyökere a családból erednek, például a függőség, a kommunikációs gondok, a bizalmatlanság, a kontroll, az alacsony önbecsülés vagy önbizalomhiány, a konfliktuskezelés, valamint az összetartozás vagy elválás mintái. Ezek a minták hatással lehetnek a kapcsolatainkra, és fontos felismerni és megérteni ezeket az összefüggéseket ahhoz, hogy egészséges kapcsolatokat tudjunk kialakítani.

A párkapcsolat és a család összefüggései

“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelhet, aminek gyökere nagy valószínséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függvé válj a partneredtl a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családodban nem volt megfelel a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelen a konfliktusokat, akkor elképzelhet, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agreszszívvá vagy visszahúzódóvá válsz. 

-Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz szinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!