A párkapcsolatok és a családi minták kölcsönhatásai

A „Párkapcsolat és a család összefüggései” című cikk arról szól, hogy milyen hatással vannak a családban átélt minták és viselkedések a párkapcsolatainkra. A cikk bemutatja, hogy a családi kapcsolatokban tapasztalt függőségek, kommunikációs gondok, bizalmatlanság, kontroll, alacsony önbecsülés, konfliktuskezelési problémák, összetartozás vagy elválás mintái, életre való felkészítés, érzelmi biztonság, intimitás és szexualitás hogyan befolyásolják azt, hogy hogyan alakulnak a párkapcsolataink. Ugyanakkor a cikk kiemeli, hogy ezek a minták csak egy része annak, hogy hogyan alakulnak a kapcsolataink, és más tényezők, mint például a személyiségünk vagy a tapasztalataink is közrejátszanak ebben. A cikk arra is rámutat, hogy fontos megértenünk és elfogadnunk a szüleink „hibáit”, hogy megszabaduljunk a ránk gyakorolt negatív hatásoktól, és elengedjük a rossz mintákat.

A párkapcsolat és a család összefüggései

“Bízom abban, hogy te is kezded tisztán látni, hogy a családban betöltött szerepek mekkora hatással vannak az egyéb emberi kapcsolatainkra, például a párkapcsolatainkra is. 

Számtalan kapcsolati minta megfigyelheti, aminek gyökere nagy valószínűséggel a családból ered: 

-Függőségek: ha édesanyád vagy édesapád nem volt önálló, és túlzottan függött a másiktól, akkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy függővé válj a partneredtől a kapcsolataidban. 

-Kommunikációs gondok: ha a családodban nem volt megfelelő a kommunikáció, vagy nem kezelték megfelelően a konfliktusokat, akkor elképzelhető, hogy nehezen tudsz beszélni a problémáidról, esetleg túlzottan agresszívvá vagy visszahúzódóvá válsz. 

-Bizalmatlanság: ha a szüleid nem voltak egymáshoz őszinték vagy titkolóztak, az benned is bizalmatlanságot, félelmet okozhat, amit tovább viszel a párkapcsolataidba. 

-Kontroll: Ha valamelyik szülőd állandóan kontrollálta a dolgokat, akkor lehet, hogy nem tudsz bízni a partneredben és folyamatosan ellenőrzöd őt. Ennek hatására nehezen megy a megfelelő egyensúly kialakítása. 

-Alacsony önbecsülés vagy önbizalomhiány: ha a családban nem kaptunk megfelelő elismerést vagy bizalmat, akkor ezt a mintát is vihetjük magunkkal a párkapcsolatainkba. 

-Konfliktuskezelés: ha a családban azt tapasztaltuk, hogy a konfliktusokat a szülők agresszív módon oldották meg, akkor mi magunk is ezt a mintát követhetjük. Ez azt jelenti, hogyha túlzottan konfrontálódunk, nehezen találjuk meg a közös nevezőt, és az érzelmi szakadékok pedig egyre csak nőnek.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!