Harry és Meghan visszatérnek az Egyesült Királyságba, és az ok mosolyt csal az arcodra

Harry és Meghan visszatérnek az Egyesült Királyságba, és az ok mosolyt csal az arcodra

Harry herceg és Meghan Markle a héten érkezik az Egyesült Királyságba két gyermekükkel, és látogatásuknak több oka is van.

A királyi család teljes létszámban összegyűlik II. Erzsébet királynő trónra lépésének évfordulója alkalmából, és az ünnepségek egész hétvégén folytatódnak. Íme minden, amit eddig tudunk a közelgő platina jubileumi ünnepségekről:

Ez az első látogatása a palotában a kis Lilibet Dianának, akinek néhány nap múlva – június 4-én – lesz az első születésnapja. Ez lesz az első alkalom, hogy személyesen találkozik a királynővel, és ez a találkozó különösen érzelmes lesz – Lily a nevét dédnagyanyjáról, Őfelségéről kapta, akinek családi beceneve Lilibet. Középső nevét szeretett nagymamája, a walesi hercegnő tiszteletére választotta.

A látogatásukról szóló hír nem sokkal azután érkezett, hogy a királynő szóvivője bejelentette a médiának, hogy az uralkodó tiszteletére rendezett katonai parádén csak a brit királyi család hivatalosan magas rangú tagjai vehetnek részt, és vállalhatnak bármilyen szerepet az ünnepségek során.

A királynő platina jubileuma alatt a másik három gyermeke – Károly, Edward és Anna – is mellette fog állni – erősítette meg a szóvivő. Vilmos herceg és felesége, Kate is várhatóan részt vesznek a rendezvényen három gyermekükkel.

II. Erzsébet királynő platina jubileuma: egy útmutató

Mikor lesz a platina jubileumi ünnepség?

Bár maga a jubileum február 6-án volt, az ünnepségeket június első hetére időzítették, abban a reményben, hogy a nyár jobb időjárást hoz (a királynő hivatalos születésnapja szintén június második szombatjára esik). Az 1977-es ezüstjubileum, a 2002-es aranyjubileum és a 2012-es gyémántjubileum alkalmából tartott ünnepségekre a nyár folyamán került sor. 2022-ben a fő eseményekre június 2. csütörtök és 5. vasárnap között kerül sor.

Lesz-e szabadnap a brit állampolgároknak a platina jubileum idején?

Igen, a platina jubileum alkalmából június 3-án lesz egy további egyszeri szabadnap. Az általában május végére eső tavaszi munkaszüneti nap is átkerül június 2-ára, így minden brit állampolgár számára négynapos hétvége lesz.

Hogyan fogják megünnepelni a platina jubileumot június 2. előtt?

Az ünnepi hosszú hétvégét megelőzően nyilvános rendezvényeket és közösségi tevékenységeket tartanak az alkalomból. Ezek közé tartozik a Platinum Pudding Competition, egy országos főzőverseny, amelynek célja, hogy felfedezzenek egy vadonatúj, a királynőnek szentelt desszertet. A Fortnum & Masonnal együttműködésben indított versenyre az Egyesült Királyság lakosait hívták fel, hogy olyan receptekkel álljanak elő, amelyek ízletesek, vizuálisan lenyűgözőek, otthoni elkészítésre alkalmasak és egyedi történettel rendelkeznek. Május 12-én a BBC televízió The Jubilee Pudding: 70 Years in Baking című különkiadásában hozták nyilvánosságra a győztest, akit Gemma Melvin, egy southporti szövegíró nyert meg, aki citromos amaretti tekercset készített. A receptet a nyilvánosság számára is elérhetővé tették, hogy a pudingot országszerte utcabálokon fogyaszthassák, és még generációkon át élvezhessék.

Ott van még a Queen’s Green Canopy, egy kezdeményezés, amely arra ösztönzi az embereket az Egyesült Királyságban, hogy „ültessenek egy fát a jubileum alkalmából”. A palota az év elején sajtóközleményben megerősítette, hogy „a projekt keretében az ültetési szezon kezdete óta eltelt két hónap alatt már több mint 60 000 fát ültettek el az Egyesült Királyságban”. Minden egyes ültetést egy digitális térképen rögzítenek, amelyet az év végén bemutatnak a királynőnek. A projekt emellett 70 ősi erdőterület megőrzésén dolgozik, faültetési képzési programot indított munkanélküli fiatalok számára, és létrehozza a Fiatal erdészek díját, hogy felhívja a figyelmet a fák fontosságára, különösen az iskolások számára.

A Windsori kastélyban május 12. és 15. között kerül megrendezésre a Platina Jubileumi Ünnepség Galopp a Történelmen keresztül elnevezésű előadás. Több mint 1000 előadóművész és 500 ló gyűlik össze a királynő tiszteletére rendezett 90 perces látványosságban, amely I. Erzsébet korától napjainkig kalauzolja el a közönséget.

Mi fog történni június 2. és 5. között?

Június 2-án, csütörtökön kerül sor a királynő születésnapi felvonulásra – a szokásos „színfelvonulásra”, amelyen több mint 1400 katona vonul fel. A Buckingham-palotától indulva a felvonulás a The Mallon át a Horse Guards Parade-ig tart, ahol a királyi család tagjai lóháton és hintókon vonulnak fel. A felvonulás a légierő átrepülésével ér véget, amelyet a királynő a Buckingham-palota erkélyéről néz végig. A jegyek a nagyközönség számára kaphatók. Egy másik hagyomány, amire érdemes odafigyelni? Az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség több mint 1500 világítótornyának meggyújtása, a fő jelzőfényt pedig a Buckingham-palotában rendezett ünnepségen gyújtják meg.

Június 3-án, pénteken hálaadó istentiszteletet tartanak a Szent Pál-székesegyházban a királynő uralkodásának megünneplésére. Június 4-én, szombaton a királynő részt vesz az Ipsom Downs Derby versenyen, valamint a BBC „Platinum Party at the Palace” című koncertjén, amelyen a világ legnagyobb előadói lépnek fel, és amelyet élőben közvetítenek a Buckingham-palotából. Az előadást a királynő magánbirtokain zajló ünnepségek részeként a Sandringham Királyi Parkban a nagyközönség számára is levetítik.

Mi lesz a júniusi ünnepségek után?

Szerencsére az ünneplésnek ezzel még nincs vége. Júliustól három különleges kiállítást rendeznek a királyi rezidenciákon, amelyek a királynő uralkodásának legjelentősebb pillanatait ünneplik – a beiktatástól és a koronázástól kezdve a korábbi évfordulókig. A királynőről Dorothy Wilding által készített korai portrék a Buckingham-palota dísztermének nyári megnyitóján lesznek láthatók, a lenyűgöző ékszerekkel együtt, amelyeket az üléseken viselt. A windsori kastélyban a látogatók megtekinthetik a koronázási ruháját és köpenyét, amelyet 1953-ban a Westminster apátságban viselt. Eközben a Holyroodhouse-palotában a királynő ezüst-, arany- és gyémántjubileumi ruhái is megtekinthetők lesznek.

Az összes királyi családtagot várják a platina jubileumi ünnepségre?

A királyi család legtöbb magas rangú tagja, köztük Károly herceg, Cornwall hercegnéje, valamint Cambridge hercege és hercegnéje várhatóan részt vesz a legtöbb eseményen. A Buckingham-palota által kiadott közlemény azonban megerősíti, hogy csak a királynő és „a királyi család azon tagjai, akik jelenleg a királynő nevében hivatalos közfeladatokat látnak el”, fognak megjelenni az erkélyen a június 2-i színpompás ünnepségen. Ide tartozik a walesi herceg, Cornwall hercegnéje, Cambridge hercege és hercegnéje és gyermekeik, a királyi hercegné és Sir Timothy Laurence admirális, Gloucester hercege és hercegnéje, Kent hercege és Alexandra hercegné, de nem tartozik ide Harry herceg, Meghan hercegné és András herceg. Utóbbi azonban valószínűleg a családdal együtt megjelenik majd más jubileumi eseményeken is.

Johann II. liechtensteini és Bhumibol Adulyadej thaiföldi király több mint 70 éve uralkodik, XIV. Lajos francia király pedig több mint 72 éve van a trónon. A királynő azonban 2024-ben túlszárnyalhatja az utóbbi rekordját – és ez minden bizonnyal egy újabb mérföldkő lenne, amit érdemes lenne megünnepelni.

További cikkek

A végtelen angyali energia – Frappáns üzenetek a mai napra

Drága Olvasó! Az alábbi sorokban megosztom veled az angyali üzenetet a mai napra, 2024. május 28-ára. Ez a különleges nap tele van végtelen angyali energiával, ...
Elolvasom

Ne várj olyanra, ami nem ér meg téged – Az időnket nem éri meg pazarolni

Az élet egy folyamatos tanulópálya, amely során mindannyian szembesülünk kihívásokkal és nehézségekkel. Ahhoz azonban, hogy igazán boldoguljunk és teljes életet éljünk, fontos, hogy megtanuljunk adni ...
Elolvasom

Meglepetés: Tedd a szerelmi életet egy generál horoszkóp jósára!

Sokan a horoszkópokat és az asztrológiát követik, hogy betekintést nyerjenek a jövőjükbe és megértsék a kapcsolataikat. Ezért nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy az ...
Elolvasom

Napi horoszkóp, 2024. május 28.: Félelmek és csillagjegyek – Ismerd meg, mi nyomasztja leginkább a csillagjegyed!

Kos (március 21 – április 19) A Kosoknak a legnagyobb félelme a kudarc. Nagyon ambiciózusak és versenyszelleműek, ezért mindent megtesznek azért, hogy sikeresek legyenek. Azonban ...
Elolvasom
Scroll to Top